marți, 9 noiembrie 2010

Toti oamenii vor, mai devreme sau mai tarziu, sa slabeasca, insa nu toti slabesc sigursi sanatos.

Dintotdeauna a fost la moda sa urmezi “un regim pe deficit caloric”, desi nimeni nu a enuntat si riscurile acestui tip de regim.

De ce nu este sigur ? Pentru ca iti deregleaza metabolismul, creeaza depresii imense si nu este eficient deloc.

Ce se intampla ? Corpul fiecaruia are o rata a metabolismului bazal (RMB=energia utilizata de organism pentru functionarea normala a organelor vitale). Daca mananci mai putine calorii decat aceasta rata, vei pierde din greutate, dar partea proasta este ca vei pierde doar o perioada de X zile pana cand corpul isi scade aceasta rata pentru a se adapta noului numar de calorii. Scazi din nou numarul de calorii, iar slabesti o perioada de timp, dar iar o sa ajungi la o stagnare. Astfel, intrii intr-un cerc vicios.

Sa luam un exemplu: O femeie are RMB-ul de 1800 kcal si incepe sa tina un regim de 1400kcal. O sa slabeasca cateva zile un numar relativ bun de kg, apoi o sa observe ca acul cantarului nu se mai misca. Trece la 1000kcal si iar o sa slabeasca, dar o sa pateasca la fel ca mai sus. In final, ajunge la 600kcal/zi (cota alarmanta, deja este malnutritie si exista risc de deces), slabeste din nou, dar iar stagneaza. Ajunge la nr de kg dorit si trece pe regimul pe care il avea inainte, fiind sigura ca se va mentine, insa aici intra in joc efectul yo-yo. Dupa acest regim sever, RMB-ul femeii a ajuns la 600kcal, iar din ziua in care va manca din nou 1800kcal, va pune mai multe kg decat stie sa numere si astfel se ajunge la o depresie imensa, creste procentul de grasimecorporala, apare riscul de boli, cantarul arata mai mult decat inainte de regim si nu va slabi aproape deloc din grasime, ci doar apa si muschi. De ce doar din cele 2? Pentru ca organismul va topi muschii deoarece obtine mai multe energie decat daca ar umbla la rezervele de grasime. Apa se pierde odata cu glicogenul din muschi.

Cum putem evita aceasta situatie ? Cum putem slabi sanatos, fara riscuri ?Foarte simplu. Prin efectul termic al mancarii(ETM) si efectul termic al sportului(ETS).

ETM – in loc de 3 mese pe zi insumand RMB, mananca 5-6 mese insumand acelasi nr de kcal. Practic, imparte portiile de mancare. Mancand putin si des, iti mentii corpul intr-o stare alerta de digestie(implicit arzand calorii), ai parte de o partitie mai buna a nutrientilor (proteinele, glucidele, grasimile sunt utilizate mai eficient). Fiecare masa trebuie sa contina in mod absolut o sursa de proteina. Astfel, inmulteste cu 2 numarul de kg pe care il ai si apoi imparte-l la numarul de mese. Acel numar deproteine trebuie sa il mananci la fiecare masa pt a conserva masa musculara si a beneficia la maxim de ETM(Proteinele ard cele mai multe kcal pt a fi digerate). O sursa de fibre este necesara. In acest fel, poti manca ORICAT si ORICAND legume(broccoli, castraveti, rosii, ardei gras, salata, sparanghel, conopida, varza, telina). Acestea sunt alimente negativ calorice. In functie de activitatea pe care o ai de-a lungul zilei, poti adauga si o sursa de carbohidrati complecsi(ovaz, cartofi). Neaparat, la micul dejun trebuie sa ai o astfel de sursa pt a te alimenta cu energie inca de dimineata, a umple rezervele de glicogen si a te asigura ca vei folosi kcal provenite de aici.

ETS - aici este mai simplu. Trebuie sa faci sport. Minim 30min/zi. Cel mai bun sport pt a slabi armonios il reprezinta ridicarea greutatilor. Construind masa musculara, vei creste RMB. 1kg de muschi are nevoie de mult mai multe kcal pt a fi conservat decat 1kg de grasime. Astfel prin a “cara” mai multe kg de muschi vei avea nevoie de mai multe kcal doar pt a le pastra. Mancand proteine vei proteja masa musculara de a fi canibalizata si vei arde grasimi atat ca sursa de energie pt sport cat si ca sursa de energie pt mentinerea masei musculara.

Fetele nu au de ce sa se teama de sala. Nu vei ajunge sa arati musculoasa doar daca mergi la sala. Nu va fie frica sa ridicati ganterele gandidu-va ca o sa va faceti bratele prea groase. Daca ar fi fost asa de simplu, toti baietii aratau ca Arnold.

3 antrenamente la sala/sapt si 3-6 sedinte de cardio/sapt sunt indeajuns.

Concluzii:

1. Mananca mai des, insumand caloriile RMB-ului propriu.

2. Mananca la fiecare masa proteine.

3. FA SPORT.

4. ORICAND, ORICAT -> carbohidrati complecsi fibrosi

5. La micul dejun strecoara si o sursa de carbohidrati din ovaz, cartofi, orez brun; daca esti activ toata ziua, consuma de mai multe ori acest tip.

6. Adauga Omega 3 si Omega 6 la dieta ta. Grasimile esentiale sunt absolut necesare pt a regla sistemul endocrin. Nu te speria de faptul ca sunt grasimi, ele te vor ajuta mai mult decat iti imaginezi.

7. Ultima, dar nu cea din urma concluzie: beti apa! Nu conteaza ce faceti, minim 3l/zi sunt necesari. In functie de cat mancati si cat sport faceti, adaugati peste, dar niciodata sub 3l.

Pagini pe aceeasi tema :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu